Ik zie op de diverse social media platformen veel discussie ontstaan of je je IT-omgevingen in de publieke Cloud (Azure, AWS of anderen) zou plaatsen of op een private Cloud omgeving (zoals bij DigiState). Voor beide opties zijn veel (goede) argumenten te verzinnen en iedereen heeft er ook wel een mening over, dus ook ik!

Ik zal met mijn mening wel wat mensen tegen mij in het harnas jagen. Ik weet namelijk dat veel van mijn collega hosters het liefst zien dat alle klanten de omgevingen bij hen op het platform plaatsen. En dat snap ik wel. Met ons eigen platform kunnen wij veel zekerheid bieden en hebben de volledige controle. Alle argumenten kloppen. We gebruiken A-Merk hardware (Dell, Compellant, Juniper), alles is dubbel uitgevoerd, de virtualisatielaag is van goede kwaliteit (Microsoft Hyper-V) en prijstechnisch is alles ook nog eens heel scherp. Ook schalen is geen enkel probleem. Dus waarom zou je het niet doen?

Dit is waar veel van mijn collega’s stoppen. Maar ik zie dat sommige klanten toch ook wel goede argumenten hebben voor een public cloudoplossing. En voor ons als dienstverlener is een publieke cloudoplossing ook goed werkbaar. Onze beheersdiensten (En dat is waar wij echt het verschil maken) kunnen wij ook prima leveren op publieke Cloud omgevingen. Ook kunnen wij bijvoorbeeld Azure oplossingen ook nog eens goed en scherp leveren. Het voordeel voor de klant is dat ze de kwaliteit van onze dienstverlening ervaren en toch geen vendor lockin in van ons hebben doordat hun systemen op een publieke Cloud omgeving staan.

Veel bedrijven, ziekenhuizen of zorginstellingen die nu nog eigen Cloud omgevingen hebben kiezen steeds meer voor publieke Cloudomgevingen.

Is de publieke Cloud nu echt goedkoper? Dat hoeft niet per se en kan echt per business case verschillen. Hier gaan wij graag het gesprek over aan, samen kijken wat voor de klant de beste oplossing is.

Het dataprivacy argument
Veel leveranciers claimen dat het beter is om je data bij een Europees bedrijf te plaatsen. Ja, deze snap ik. In 2016 heeft de verenigde staten de “Cloud act” aangenomen. Deze wet maakt het mogelijk dat de Amerikaanse overheid gegevens kan vorderen van bedrijven die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen (Dus ook Microsoft, Google en Amazon). Dat de datacenters (en dus de data) in Europa staan maakt dan niet uit. Echter, doordat die data in Europa staat hebben deze bedrijven zich ook te houden aan de GDPR die op dit punt recht tegenover de Cloud Act staat. Er is nog geen oplossing voor deze kwestie. Een bedrijf zou bij een verzoek van de Amerikaanse overheid toch altijd wel ergens de wet overtreden en dat maakt het een lastige situatie. Zie ook dit artikel hierover.

Wanneer je als klant een Cloud omgeving zoekt om extreem gevoelige data te hosten, kan het dus wel degelijk interessant zijn om voor een private Cloud oplossing te kiezen van een Europese leverancier.

Ik vind het altijd interessant om in overleg te gaan om samen te bepalen wat nu de meest handige Cloud strategie is. Public of Private?

Verschenen op: https://www.marinheideman.nl/