De AVG, ik hoor dat veel bedrijven er problemen mee hebben, maar ik heb dat allesbehalve. Het is heel erg goed dat er een wet is die onze persoonsgegevens en privacy beschermt. Je hebt als natuurlijk persoon immers het volledige recht om exact te weten welke organisatie jouw gegevens heeft en wat ermee gebeurt.

Persoonlijk heb ik laatst een akkevietje gehad met een organisatie. Deze organisatie nam het niet zo nauw met de AVG en mijn privacy. Zij begon mijn gegevens (zelfs opzettelijk) zonder toestemming te verspreiden aan derden(andere organisaties). Overigens, niet al mijn gegevens maar wel een deel die makkelijk aan mij te linken zijn. En dat is al voldoende om de AVG fors te overtreden. Het is dan goed dat er een Autoriteit Persoonsgegevens is waar een klacht kan worden ingediend om dit te beoordelen en aan te pakken. De boetes die de AP hier doorgaans voor oplegt zijn niet mals (de KNLTB mocht onlangs een half miljoen aftikken voor onrechtmatige doorgave)

Binnen mijn organisatie heb ik de AVG hoog in het vaandel staan. Dat moet wel, wij verwerken gegevens van klanten maar ook weer van klanten van klanten. Een van de basisprincipes is dan ook om goed in kaart te hebben welke gegevens wij verwerken en welke gegevens wij (indien nodig) delen met derden. Dat doen wij middels een zogenaamd “Verwerkingsregister”.  Hierin wordt precies bijgehouden welke gegevens wij met wie delen en met welke wettelijke grondslag.

Daarnaast tekenen wij met onze klanten en leveranciers verwerkersovereenkomsten. Ook verwijderen wij gegevens die wij niet meer nodig hebben (Bijvoorbeeld omdat een klant zijn/haar diensten bij ons opzegt.

Ik vind het dan ook erg goed dat deze wet in het leven is geroepen 2 jaar geleden. Het geeft ja als natuurlijk persoon toch een wat beter gevoel over je gegevens.