Deze quote is het afgelopen 1,5-2 jaar wel op mij van toepassing geweest. Ik heb namelijk alle verschijnselen van een burnout/depressie gehad. Iets waar je normaliter niet zo mee te koop loopt, het uiten kan ook weer helpen. Vandaar dat ik het nu opschrijf. Het aan mijzelf toegeven is moeilijk maar voelt ook wel weer fijn. Ja, ik heb een depressie gehad! Ja, het was er, ja het gaat nu weer beter!

Het was er niet “ineens” zoiets sluipt er langzaam in. Ik zie achteraf dat ik steeds meer verwijderd van mijzelf raakte en het vereiste diepgravend onderzoek om uit te vinden wat hieraan ten grondslag lag ene er ook weer bovenop te komen. De snelste weg uit een situatie is vaak door er recht doorheen te gaan.

Ik geloofde er zelf nooit zo in. Ik deed een depressie af als iets onzinnigs “Je bent er toch zelf bij, je kunt het toch zelf veranderen?” Maar nu ik het heb meegemaakt zal ik dat niet zomaar meer zeggen.

Mijn omgeving (los van mijn inner circle) zal het niet door hebben gehad. Ik was er en deed mijn werk. Maar niet meer met plezier. Mijn gedachten waren met hele andere zaken bezig. Gelukkig hebben mijn collega’s dit goed kunnen opvangen en heeft het bedrijf er weinig last van gehad. Nu ik er weer ben, ben ik hier heel erg blij om want ik ervaar weer de plezier om door te kunnen bouwen!

De periode waar ik prive doorheen ging en moest gaan was zwaar en maakte dus dat ik deze verschijnselen had. Ik had het (gelukkig) zelf tijdig door en heb aan de bel getrokken en goede hulp gevonden.

Echter, toen ik mij in het meest beroerde moment bevond afgelopen periode stond de radio aan en kwam dit nummer: “Ze huilt maar ze lacht” van Maan voorbij op de radio. Hoe treffend!

De belangrijkste lessen die ik door deze periode heb geleerd: Je kunt niet op alles invloed hebben (cirkel van invloed) en je bent niet je gedachten!

Na hard aan mijzelf werken kan ik nu stellen dat ik er (bijna) weer bovenop ben. Ik ervaar weer zin in alles! Helaas heeft de hele periode nog een hele vervelende staart gekregen waardoor ik gedwongen word er nog langer mee bezig te zijn en het nog niet los te kunnen laten. Nu weet en voel ik dat ik dit ook echt aankan! “This too shall pass”.

Dus in plaats van het eerder genoemde nummer luister ik veel liever naar “Heb het leven lief” in de uitvoering van Elske de Wal šŸ˜‰

En toch.. toch luister ik dat nummer van Maan ook nog weleens. Puur voor de erkenning naar mijzelf. Dat was er ook.

En iedereen tegen wie ik even niet zo aardig ben geweest.. Het spijt mij oprecht en ik neem mijn verantwoordelijkheid !

De Marin 2.0 krijgt steeds meer vorm!