Nou wil ik niet al te zuur overkomen, maar dit moet mij toch even van het hart.

Incassobureaus en gerechtsdeurwaarders staan in Nederland niet al te best bekend. Logisch, als je ze aan de deur hebt betekent dat meestal dat je ergens een schuld hebt die betaald moet gaan worden. Als je het al niet breed hebt is dat heel zuur. Men probeert dit imago wat op te poetsen door enkele televisieprogramma’s. Echter, er is ook een andere kant. Een deurwaarder komt om een probleem op te lossen. Je hebt iets gekocht en dat moet worden betaald. Hoe en in welke termijnen kun je vaak samen met de deurwaarder wel uitkomen.

Toch is het zo dat sommige deurwaarders wel heel erg hun best doen om het negatieve imago te behouden. Eerder schreef ik dat ik ben opgelicht. Iemand heeft mijn naam gebruikt om enkele bestellingen te plaatsen. Uiteindelijk kreeg ik een gerechtsdeurwaarder achter mij aan. Die kan ik het niet kwalijk nemen. Zij doen gewoon hun, vaak niet gewaardeerde, werk. Maar de werkwijze waarop dit bureau heeft gehandeld raakt kant noch wal.

Ik heb al vrij snel aangetoond dat ik niet achter de bestellingen zat. Echter, er kwam geen enkele reactie. Uiteindelijk heb ik na veel aandringen dan toch een heel kortaf mailtje gekregen dat het dossier werd gesloten. Mooi! Excuses voor het feit dat ze mij hebben lastig gevallen, tijd hebben laten maken om aangifte te doen zijn ze waarschijnlijk in de haast even vergeten.

Echter, enkele weken later stond hetzelfde bureau weer aan mijn deur. Natuurlijk, die zag ik al aankomen. Er was meer dan 1 bestelling gedaan. Ik werd het nu toch wel een beetje zat en ben zelf maar eens onderzoek gaan doen. Omdat het incassobureau geen enkele reactie gaf en ook de klantenservice van de payment provider niet erg behulpzaam was ben ik het wat hogerop gaan zoeken. Uiteindelijk heb ik contact gekregen met iemand die wat hoger in de boom zat bij de betaalprovider. Deze persoon is er ingedoken en kwam al snel tot de conclusie dat ik inderdaad niks te maken kon hebben met deze orders. Deze zijn afgeleverd op adressen in respectievelijk Veenendaal en Lelystad.

Ook wist de betaalprovider mij te melden dat het wel heel vreemd was dat het incassobureau bij mij aan de deur stond. Anders dan dat mijn naam is gebruikt is er op geen enkele wijze een link tussen mij, mijn adres en de bestellingen. Ik was helemaal geen partij in dit proces en dat had het incassobureau moeten zien.

Met de bevestiging van de betaalprovider dat ze niet meer achter mij aan zullen komen en 2 aangiftes van de politie zou je zeggen dat het incassobureau nu toch wel het dossier zou moeten sluiten.

Dit heeft echter nog ruim 3 weken en veel aandringen (lees: dreigen met mijn advocaat) gekost. De datum van de rechtzaak die ze tegen mij zouden gaan voeren kwam steeds dichterbij. Uiteindelijk kreeg ik een heel kortaf mailtje van het incassobureau waarin stond “We hebben u al op 16 december laten weten dat het dossier is gesloten”. Nu vernam ik van de betaalprovider dat ze deze bevestiging “per ongeluk”  hebben gestuurd naar het valse e-mailadres dat is gebruikt bij de bestellingen. Dit terwijl ik heb ze 3 x heb aangegeven dat dat dus niet mijn adres was. Daarnaast is 16 december nogal een vreemde datum gegeven het feit dat de dagtekening van hun dagvaarding 2 januari was. Misschien had dit incassobureau een goede toekomstvisie? 😊

Goed, ik ben dus blij dat de zaak is afgehandeld. Ik hoop dat iemand in Veenendaal en Lelystad heel blij is met zijn/haar bestelling en de bevestiging die het incassobureau dus naar diegene heeft gestuurd dat het dossier is gesloten. Het politieonderzoek loopt nog, d.w.z. ik heb er nog niks van vernomen. De vraag is of dat gaat gebeuren.

UPDATE: nadat ik heb aangegeven een klacht te zullen gaan indienen bij de kamer van gerechtsdeurwaarders werd mijn zaak serieus genomen. Er volgde een telefoontje en uitgebreide e-mail van het incassobureau met uitleg en excuses. Voor mij is het nu afgerond.