serverHet is een onderwerp waar veel over wordt geschreven. Branchekenner en jurist Arnout Veenman heeft er al het een en ander over geschreven op ispam.nl en zijn persoonlijke weblog. Hij noemt het daar de “slaapkamerhoster”. Slaapkamerhoster of Zolderkamerhoster, het komt allemaal op hetzelfde neer. De tiener die “even” een hostingbedrijf denkt te beginnen met weinig professionaliteit. Je ziet deze bedrijfjes veelal uit de grond schieten op momenten dat de schoolvakanties beginnen.

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik als geen ander ondernemerschap bevorder, als ik startende ondernemers ergens kan ondersteunen zal ik dat zeker niet laten. Echter, wij hebben hier met een heel ander type “ondernemer” te maken. De zolderkamerhosters zijn vaak scholieren die geen zin hebben om in de supermarkt hun geld te verdienen. Daarom nemen ze ergens bij een budgethoster een resellerpakketje of een goedkoper VPS af en beginnen daarop te hosten. Het liefst voor een zo laag mogelijke prijs om volume te kunnen halen en zo veel geld te verdienen. Het lijkt allemaal leuk als alles goed gaat.

Ik denk dat deze hosters de markt verpesten. Klanten die namelijk hier hun website hosten komen er vanzelf achter dat er van service weinig sprake is.Er moet gebeld worden naar een mobiel nummer dat door de tiener hopelijk wordt opgenomen (wanneer hij even naar het toilet kan op school). Backups hoef je ook niet te verwachten. Arnout schreef hier een erg komische maar droevige blog over. Dit verpest de goede naam van de branche. Onwetende klanten hebben veelal geen idee of ze met een zolderkamerhoster of gedegen partij van doen hebben.

De oplossing hiervoor is mijn inziens niet eens zo heel moeilijk. Het is in Nederland erg makkelijk om een bedrijf te beginnen. Van mij mag hier een iets hogere drempel worden opgeworpen. Daarbij denk ik aan het Belgische Model waar eerst een cursus gevolgd dient te worden om bijvoorbeeld enige kennis te krijgen van het voeren van een administratie. Vroeger hadden wij hiervoor een Middenstandsdiploma. Natuurlijk kan zoiets omzeilt worden wanneer er een gedegen c.q. gerichte opleiding is gevolgd. Je zou zoiets zelfs kunnen financieren vanuit de Kamer van Koophandel. Ik heb er geen moeite mee dan een (hogere) jaarcontributie aan de Kamer van Koophandel te betalen.

Ik hoop dat klanten eerst een beetje vooronderzoek doen bij ISPConnect of ISPGids alvorens ze klant worden bij een hoster.