Marin Heideman's BLOG

Over webhosting, ondernemen en alles wat me dwars zit.

Cloud… door de wolken de zon niet meer zien.

CloudIk moet er ook maar eens over gaan bloggen. “Cloud Computing”. Ik blijf het een populaire, ietwat nare term vinden voor iets dat al heel lang bestaat. Vroeger verkochten wij onze klanten gewoon een VPS. Een virtuele machine die op een hardwaremachine staat. En als je dan met vMotion werkte had je het net wat beter voor elkaar. Maar nu gaat alles “In the cloud”.

Als ik nu zoek op vandale.nl komt het woord cloud nog niet voor maar dat is natuurlijk slechts een kwestie van tijd.

Ik denk overigens wel dat het helpt om een populaire term te geven aan een ingewikkeld stukje techniek. Ik hoor heel veel mensen om mij heen (die echt geen kaas van techniek hebben gegeten) wel roepen “Zeg, zit jij al in de cloud met je bedrijf?”. Daar kun je als hostingprovider natuurlijk mooi op inspelen. En dat zie ik om me heen ook wel veel gebeuren.

Wat ik nog wel veel hoor is dat het MKB angstig is om zijn server “in the cloud” te plaatsen, en niet geheel onterecht. Je zit altijd met vraagstukken als “Is mijn data wel veilig?”, wat doen we als ons internet uitvalt?”.

Veel MKB bedrijven zitten op achterstallige industrieterreintjes waar geen fatsoenlijk internet leverbaar is. Met je huis, tuin en keukenverbinding wil je niet je server buiten de deur hebben staan.

Maar zodra wij overal glas hebben liggen (en dat proces is behoorlijk gaande) denk ik wel dat er steeds meer gebruik van “the cloud” gemaakt gaat worden. Het is natuurlijk ook wel een ideale situatie. Je kunt overal vandaan werken zonder ingewikkelde verbindingen op te zetten. Flexwerken wordt veel makkelijker. Ook over backups hoef je je geen zorgen meer te maken. Geen tapes wisselen e.d. Je cloudprovider draagt hier wel zorg voor.

Uiteraard zullen er ook altijd mensen blijven die zich verzetten tegen dergelijke moeilijke termen, maar dat zul je altijd houden. Ik vraag me af of er nog een nieuwe term voor zal komen… Tot die tijd blijven wij nog maar even met ons hoofd in de wolken šŸ™‚

1 reactie

  1. Marin, jij bent zo creatief . . . als er een andere naam voor komt moet dat bij jou vandaan komen . . . even broeden dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Marin Heideman’s BLOG

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑