raspWat een topproduct, een Raspberry Pi. Een klein apparaatje met vele mogelijkheden. Een Raspberry is een zogenaamde Single Board Computer met een ARM processor erop. Die laatste heeft de eigenschap dat deze processor zeer energiezuinig is. Erg interessant dus.

Als je op internet zoekt vind je vele toepassingen voor de Raspberry: Aansturen van domotica, PBX (telefooncentrale) etc. Maar de meest gebruikte toepassing is als Mediacenter. En dit is exact wat ik er ook mee ga doen!

Op dit moment heb ik in mijn woonkamer een Apple TV (gen2) staan. Die is gejailbreaked en er draait XBMC op. Maar die ga ik vervangen door een 25 dollar kostent apparaatje met veel meer mogelijkheden, de Raspberry.

Er zijn verschillende besturingssystemen met XBMC mogelijk, o.a OpenElec en RaspBMC. Ik heb gekozen voor RaspBMC omdat dat besturingssysteem je wat meer vrijheid geeft in het zelf kunnen compileren van zaken. Dat heb ik nodig aangezien ik met deze Raspberry ook mijn domotica wil gaan aansturen.

Last but not least, ik heb een HP ProLiant N36L NAS (ZFS) voor mijn film en muziekcollectie. Hierop draait CentOS. Mijn plan is om daar een gecentraliseerde MySQL Backend voor XBMC op te draaien. De volgende stap is dan een Raspberry voor op de slaapkamer en dan zijn we compleet!

Als je zelf een Raspberry wil, kijk dan even goed rond. Bij Conrad kosten ze ca 50,- maar bestel je bij de officiële nederlandse distributeur dan ben je goedkoper uit!