Als ondernemer heb je soms een sparringpartner nodig. Ik heb geen familiebedrijf en ook geen compagnon. Dat houdt in dat ik in mijn eentje de grote beslissingen neem en sturing geef aan mijn onderneming. Ik mis weleens die partner of compagnon waarmee je kunt overleggen en samen een beslissing kunt nemen.

Ik heb echter ook geleerd dat je een sparringpartner niet per se in je bedrijf hoeft te hebben. Zo spar ik op regelmatige basis met Tessa Smits. (Haar boek is een aanrader😉). Eens in de 3-4 weken hebben wij een belsessie van een uur met elkaar.

Voor zo’n sparringsessie heb ik geen vooropgesteld programma of agenda. Vaak heb ik geen idee waar we het over gaan hebben. In de praktijk gebeurt het vanzelf! Tessa heeft echt een gave om in mij omhoog te trekken wat ik eigenlijk allang weet. (Het vuur in mij zoals ik dat noem).

Onderwerpen van gesprek zijn vaak sales, personeel, marketing, mijn activiteiten in Litouwen. Het zijn zaken die ik ook niet met iedereen kan bespreken (Het is toch handig als je verstand hebt van het runnen van een bedrijf en dat heeft Tessa). Aan het einde van het gesprek zit ik altijd vol energie en inspiratie en weet ik gewoon welke beslissingen ik mag gaan nemen.

Bottomline van deze post is eigenlijk simpel: Sta je in je eentje aan het roer van je onderneming? Dan kan ik je echt aanraden om een goede sparringpartner te vinden. Het is soms ook gewoon even lekker om tegen iemand aan te kunnen zeuren die dan net datgene zegt wat je weer nieuwe inzichten en ideeën geeft! (ennuuh, je kan natuurlijk ook Tessa mailen 😉