Over webhosting, ondernemen en alles wat me dwars zit.

Getrouwd met het werk?

Mijn burgerlijke staat is 35 jaar en ongehuwd (Onlangs las ik ergens terug dat ik volgens iemand getrouwd zou zijn, toch heb ik nog nooit een altaar van dichtbij gezien).

Echter voelt het soms of ik getrouwd ben, met mijn bedrijf. Ik schrijf expres “met mijn bedrijf” en niet “met mijn werk”. Mijn bedrijf is een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Ik heb er veel plezier aan om te werken en om het bedrijf het goed te laten gaan. Ik bouw er al 13 jaar aan en dat doe ik graag nog even een tijdje. Maar ik ben niet getrouwd met mijn werk. Ik vind het belangrijk om een gezonde privé/werkbalans te hebben.

Als het met mij goed gaat, kan ik goed werken en dat helpt ook mijn bedrijf. Om het met mij goed te laten gaan, is een gezonde balans nodig.

Ook in deze Coronatijd is dat erg belangrijk vind ik. Ik zorg daar ook wel voor, ik heb in mijn huis een aparte werkkamer. Ook al werk ik thuis, ik ga echt “naar mijn werk” en kom ‘s avonds “weer thuis”. Zo probeer ik ook een beetje fatsoenlijke werktijden te blijven hanteren om te voorkomen dat werk en privé te veel in elkaar over lopen.

Ik hoor en zie veel mensen aan de keukentafel werken. Je hebt dan eigenlijk altijd je werk aan huis. Je schuift dan letterlijk van je laptop naar het avondeten (en weer terug).

Ik zou iedereen kunnen adviseren om, ook in deze tijd, een fatsoenlijke balans te hanteren anders sluipt het gevaar erin dat je echt 24/7 aan het werk bent. Of juist 24/7 met privézaken.

Enkele tips om je werk/privé balans te managen:

 • Je energie is beperkt: Neem dat van me aan, je energie is beperkt en je kunt echt niet alles. Je zult je energie moeten verdelen.
 • Pauzeer: Onderbreek je werk op piekmomenten en voorkom daarmee het omslagpunt van negatieve stress en overbelasting.
 • Neem de tijd: Ook bij thuiswerken, rol niet vanuit je bed naar ja laptop. Sta ruim op tijd op, ontbijt rustig en ga dan langzaam naar je computer. De tijd die je anders in de auto zou zitten kun je nu nog even besteden aan je privé!
 • Leer “Nee” zeggen: Je kunt wel op elke vraag van een klant of collega “ja” zeggen, maar dan ben je straks inderdaad 24/7 bezig.
 • Sluit niet te veel compromis: Wees soms compromisloos, dan is die klus maar even niet af.
 • Begin klein: Na het lezen van mijn blog heb je echt niet direct een ultieme werk/privé balans. Neem kleine stapjes dan komt het vanzelf!

1 reactie

 1. Anja Veldhuizen

  Dag Marin,
  Ik ben niet getrouwd met mijn werk, maar met mijn man. Maar, ik ben wel eigenaar van Jobco Support en zeer betrokken met de vacatures, kandidaten en loopbaanbegeleiding. Een soort hobby misschien?
  In ieder geval, het bijt elkaar niet. Mijn man is gepensioneerd en onderzoeker bij kamp Amersfoort en zit in de baancommissie van golfclub Anderstein.
  Regelmatig gaan we samen de golfbaan op om de golfstokken uit te laten en even heerlijk te genieten. Het hoofd leegmaken van alle zakelijke aspecten is dan heerlijk. Dus dit is ons pauze moment.
  Gedurende de dag ben ik in contact met werkgevers en kandidaten, maar weet dat ook te matigen. Wij eten altijd pas om 20.00 uur en dan ben ik ook voor niemand meer bereikbaar. De email zie ik de volgende dag el weer.
  Nee zeggen doe ik vaak: op iedereen die bijvoorbeeld weer een video van mijn bedrijf wil maken, of die een bericht sturen dat in verband met domein registratie uit China. Lachen natuurlijk.
  Compromissen: zijn helaas niet altijd haalbaar
  En met mijn werk/privé balans, dat zit wel goed

  Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Marin Heideman’s BLOG

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑