Ik las een stukje in het magazine van de Kamer van Koophandel(Midden-Nederland). Hierin stond dat het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat het beter is voor de economie als de zelfstandigenaftrek (en MKB winst-vrijstelling) voor ondernemers verdwijnt. Zij denkt dat veel mensen maar ondernemer worden voor de fiscale voordelen…

Ik moest even slikken toen ik dit las, wat een onzin. Alsof je zomaar even van de een op de andere dag ondernemer wordt en dan direct bakken met geld binnenhaalt. Die lagere belastingdruk is er inderdaad, een ondernemer houdt netto meer over aan zijn inkomen dan iemand in loondienst. Maar een ondernemer draagt dan ook een stukje meer risico. Een ondernemer zal meer geld opzij moeten zetten voor de maanden dat het even wat minder gaat, of wanneer deze niet kan werken door ziekte. Iemand in loondienst heeft veel meer voorzieningen als: worden doorbetaald bij ziekte, pensioenregelingen en arbeidscontracten.

Het CPB doet er zelfs nog een schepje bovenop door te stellen dat het worden van ondernemer, puur voor deze voordelen, zelfs een vorm van belastingontwijking is!

Dus, als we het CPB mogen geloven: zeg allemaal je baan op en schrijf je in bij de KVK. Het geld komt vervolgens met koffers tegelijk naar binnen en je betaald ook nog eens geen belasting!

Dat was even mijn stukje ergernis voor vandaag…