Ik heb op mijn blog meerdere malen geschreven over mijn avonturen in Vilnius (Litouwen). Ik ben daar enige jaren geleden begonnen met het aanleggen van een LoRa netwerk. Het was een mooie tijd. Ik heb veel geleerd over de wereld van IoT (Internet of Things). Tevens heb ik een goed en groot netwerk opgebouwd, fijne mensen leren kennen en mooie zakelijke contacten op gedaan in Litouwen. Ook heb ik inmiddels een goede kennis van het land (en zelfs een beetje van de taal).

Helaas heb ik moeten concluderen dat het voor mij beter was om het Internet of Things avontuur te beëindigen. Ik heb moeten constateren dat de visie van mij en mijn Litouwse businesspartner niet helemaal op 1 lijn lagen. Dat gaf mij weinig positieve energie en ik kon mij niet meer op het project richten zoals ik dat in het begin kon en deed.

Als ondernemer krijg je in je loopbaan te maken met veel keuzes. Sommige zijn makkelijk en sommige zijn moeilijker. Ik heb echter besloten dat ik voornamelijk dingen wil “ondernemen” die mij energie geven. Dan kan ik er volledig voor gaan en mij volledig geven. Als iets mij geen energie meer geeft dan kijk ik of ik er op een goede manier mee kan stoppen. Anders zal het op de lange termijn juist averechts en tegen me gaan werken. En dat komt het project dan weer niet ten goede. Dat wil ik voorkomen en daarom heb ik deze beslissing genomen.

Inmiddels is alles formeel afgewikkeld. Het concept dat we hebben gebouwd “SmartCity Vilnius” zal blijven bestaan en ik zal het blijven volgen. Met gateways in Vilnius en Bergen (Noorwegen) kan dit nog steeds heel succesvol worden en ik wens mijn ex-businesspartner ook alle succes en geluk toe om hier een succes van te maken. Ik sta volledig achter mijn genomen beslissing en kijk positief naar de toekomst.

En nu? Ik heb een prachtig netwerk in Litouwen en een mooie en goede binding met het land. Ik krijg nog steeds energie van Vilnius, ik voel mij er thuis en vind het zakelijke klimaat er erg fijn. De afgelopen tijd heb ik op de achtergrond hard gewerkt aan een nieuw plan dat ik in Litouwen ga uitvoeren. Een plan dat ik als ondernemer alleen ga uitvoeren zodat ik zelf de regie heb en houd. Binnenkort zal ik hier meer over vertellen. Ik ben er heel erg enthousiast over. Het geeft me veel inspiratie en energie. Ik kan niet wachten tot ik weer naar Vilnius kan gaan! Een mooie nieuwe, frisse start in Litouwen! Ik ga ervoor!