Voor veel kleinere bedrijven (niet alleen webhosters) is het belangrijk om je te verenigen. Samen sta je sterker en je kan een vuist maken naar grote organisaties en overheden.

In nederland zijn er 2 brancheverenigingen voor ISP’s. De grootste is de DHPA (Dutch Hosting provider Association). Maar alleen hele grote bedrijven als KPN en WideXS zijn hier lid van. Naast de DHPA is er de vereniging ISPConnect. Ik ben daar zelf ook lid van.

Bij het zoeken naar een geschikte brancheorganisatie voor je eigen branche wil ik enkele tips geven:

– Een vereniging met een erg lage contributie (lager dan 100 euro) is waarschijnlijk geen serieuze organisatie. Hoe kun je bijvoorbeeld ledendagen organiseren met een dergelijk laag budget?

– Kijk naar de andere leden. Ken je deze leden? Zijn de leden serieuze bedrijven? Onthou dat je straks als 1 wordt gezien met de andere leden.

– Is de organisatie “actief”? Doe even wat research in Google. Komt de organisatie veel in de media voor? Nemen nieuwswebsites de vereniging serieus?

Ik denk dat er nog heel veel meer tips te geven zijn. Maar de meest belangrijke: Zoek een vereniging waar jij je goed bij voelt!