Er zijn inmiddels pagina’s vol geschreven over de startup programma’s van verschillende grote cloud hosting providers. Er wordt veel geld geïnvesteerd in luxe feestjes en mooie marketing programma’s om partijen tot bloei te laten komen. Helaas zijn dit soort bedrijven maar zelden succesvol.
Ondanks het feit dat ik met DigiState een prominente bewuste rol voor mijzelf zie binnen ISP Connect kon ik mij toch wel vinden in het recente artikel in het Financieel Dagblad onder de titel “We nemen onszelf niet serieus”. Een analyse over fouten en leermomenten is altijd nuttig.
Startups staan volgens het artikel voor 3 uitdagingen:
- Naamsbekendheid
- Investeringsklimaat (er is kennelijk te weinig tijd om echt tot een roi te komen)
- Versnippering (er is in de wirwar aan fondsen kennelijk zelden een partij te vinden met een echt duidelijk gezicht en lange adem)
Zelf komen we vanuit DigiState ook met enige regelmaat startende applicatie developers, gaming ontwikkelaars en e-commerce partijen tegen. Met veel enthousiasme sta ik deze jongens en meiden te woord en ik probeer regelmatig echt op inhoud met ze te sparren vanuit onze kennis en kracht (techniek, programmatuur en een stukje gezond verstand). Dit soort gesprekken leiden helaas steeds vaker nergens toe. De meest voorkomende redenen:
- Bij Leasweb, Softlayer en/of Amazon krijg ik de eerste 12 maanden gratis hosting aangeboden (of een verhaal van soort gelijke strekking)
- U bent te duur
- Mijn investeerder heeft al een hosting partner
Om te voorkomen dat dit een al te zuur stuk wordt wil ik graag aangeven dat ik al deze jongens en meiden volledig snap. Er zijn echter een aantal elementen waar deze jonge ondernemers zichzelf het leven lastiger mee maken dan ze zelf in de gaten hebben:
- Iedere hosting partij is in de basis anders. Sommige partijen zijn sterk in kantoor automatisering, andere partijen zijn sterk in e-commerce platformen en andere partijen zijn sterk in de samenwerking met programmeurs. In een markt waar naamsbekendheid en ROI kennelijk key zijn voor de continuïteit van je bedrijf is het af en toe nodig om tegen de haren van je financiers in te gaan om succesvol te kunnen worden (denk aan een Steve Jobs of Mark Zuckerberg) . Als je financier zegt dat hij al een partij heeft dan kan dat best zo zijn maar wellicht is er een hele goede business case te maken om toch te kiezen voor die andere partij. Neem je financier dus mee naar je IT partner. De resultaten van het bedrijf zullen de voornaamste motivatie moeten zijn om de juiste keuzes te maken.
- De prijzigste oplossing is niet altijd de beste oplossing. Dit ben ik ten allen tijden met potentiele klanten eens. Maar wellicht is mijn bedrijf (DigiState) toch net even wat handiger dan die andere partij waar je virtuele private server goedkoper is. Ook ik heb namelijk vanuit mijn branche vereniging toegang tot verschillende partijen en potentieel geïnteresseerden voor jouw product of dienst.
- Amerikanen zeggen wel is “There’s no such thing as a free meal”. Omdat ik een techniek liefhebber ben is er altijd een mogelijkheid om contracten en ontwikkelingen over meerdere Jaren door te rekenen. De vraag is altijd even wat er gebeurt bij een contract voor startups en ze willen er ineens een firewall bij of de hoeveelheid gereserveerde bandbreedte wordt ineens substantieel anders in verhouding tot datgene wat is afgesproken. Mijn advies aan de startende ondernemers: Ik realiseer mij dat je tijd tekort komt maar lees het contract nog een paar keer door en plan een kop koffie met de verschillende leveranciers. Dit zijn vaak de momenten dat een excel sheet met de koude harde cijfers het vaak nog iets beter doen dan de juiste technische keuzes. Het is leuk om altijd bereikbaar te zijn – maar het moet wel veilig gebeuren!
Samengevat:
Teken niet altijd een sponsor contract bij een grote hosting partij want voor je het weet doe je je eigen investeringen en die van de eigenaren de das om. Wil je meer weten over contracten, slimme keuzes in contracten of misschien een stuk bemiddeling? Wij staan altijd open voor kop koffie!
Geef een reactie